Rotukuvaus

Espanjanvesikoira kuuluu FCI:n roturyhmään 8: noutajat, ylösajavat ja vesikoirat.

Rotumääritelmän mukaan espanjanvesikoira on keskikokoinen (uros 44-50 cm/18-22 kg ja narttu 40-46cm/14-18 kg) paimenkoira ja noutaja sekä kalastajan apuri. Koiran lämmön ja kylmyyden sietokykyä, muistia, aisteja sekä sopeutumiskykyä että psyykkistä tasapainoa kuvataan erinomaisiksi.

Luonne määritellään uskolliseksi, tottelevaiseksi, iloiseksi, uutteraksi, rohkeaksi ja erittäin oppivaiseksi. Piha- ja laivavahdin ominaisuudet ovat edelleen tallella: tarvittaessa koira hälyttää haukkumalla isäntäväen paikalle. Arkuus, aggressiivisuus ja kohtuuttoman suuri puolustushalu eivät kuulu rodun toivottuihin piirteisiin.

Rotumääritelmä syyskuulta 1999 rajaa turkin (näyttely-)pituudeksi 3-12 cm, suoraksi vedettynä 15 cm. Turkin on lyhyenä muodostettava villavaa kiharaa ja pitkänä nyöriä. Yleensä turkki leikataan tai keritään 1-2 kertaa vuodessa. Hyväksyttävät värit ovat yksivärinen valkoinen, ruskea ja musta kaikissa sävyissään sekä kaksivärinen valkoisen kanssa. Pigmentti ja silmien väri on suhteessa turkin väriin.

 

Nykypäivän perro

Nykyään lähes kaikki espanjanvesikoirat ovat seura- ja harrastuskoiria. Espanjassakin enää pieni osa koirista toimii perinteisissä työtehtävissä. Rodun monipuolisuus on kuitenkin taannut niille uuden tulevaisuuden. Espanjassa koiria on menestyksellisesti koulutettu huume-, pommi- ja pelastuskoiriksi. Suomessa koirat viihtyvät niin agilitykentällä, jälkimetsässä ja näyttelykehässä kuin leikkikaverina lastenhuoneessa tai reippaana lenkkikaverina. Rodun alkuperäisistä käyttöominaisuuksista johtuen espanjanvesikoira saattaa olla paljon toimintaa vaativa, herkkä haukkumaan (vahtikoira), voimakkaasti metsästys- (noutava metsästyskoira) tai paimennusviettinen (paimenkoira).

 

Rodun terveydentila

Espanjanvesikoiraa on pidetty suhteellisen terveenä rotuna, mutta populaation kasvaessa on espanjanvesikoirissa todettu erilaisia sairauksia siinä missä muissakin rotukoirissa. Espanjanvesikoirilla esiintyy mm. lonkkaniveldysplasiaa, kilpirauhasen vajaatoimintaa, allergioita, kivespuutosta ja etenevää verkkokalvon rappeutumaa (prcd-PRA). Lisäksi joitakin tapauksia on raportoitu mm. dilluutiota, epilepsiaa, erilaisia synnynnäisiä kehityshäiriöitä, silmäsairauksia mm. perinnöllistä kaihia sekä ihosairauksista follikulaarista dysplasiaa (FD) ja sebaceous adenitista (SA).