Portugalinvesikoirilla esiintyy kahta karvanlaatua, laineikasta ja kiharaa. Laineikas turkki on kiiltävää ja eriasteisesti lainehtivaa, lähes suorasta löysän korkkiruuvikiharan kaltaiseksi. Kihara turkki on mattapintaisempaa ja voimakkaasti kihartuvaa, espanjanvesikoiran turkin tapaan. Suomalaisista portugalinvesikoirista valtaosa on lainekarvaisia. Molemmilla karvatyypeillä turkki kasvaa pitkäksi ja on alusvillaton. Rodulla ei ole varsinaisia karvanlähtöaikoja.

Portugalinvesikoira on trimmattava rotu. Karva kasvaa pitkäksi ja irtoaa aikanaan, ihmisen hiuksen tapaan. Pitkästä turkista lähtee jatkuvasti yksittäisiä karvoja, jotka takkuuntuvat herkästi turkin sisään, ellei niitä poisteta kampaamalla tai harjaamalla. Turkki ajellaan trimmauskoneella vähintään 3-4 kertaan vuodessa joko perinteiseen portugeesitrimmiin tai kokonaan lyhyeksi.

Suomessa näyttelykoirilla on sallittu ainoastaan perinteinen portugeesitrimmaus, jossa koiran kuono silmien etunurkkaan asti ja koko takaosa taaimmaisen kylkiluun takaa ajellaan trimmauskoneella lyhyeen karvaan. Koiran etuosassa kasvava turkki jätetään täyteen pituuteensa, eikä sitä saa muotoilla. Noin kolmannes hännän loppuosasta jätetään myös pitkäkarvaiseksi. Näyttelyä varten koira pestään. Turkin voi antaa kuivua itsekseen tai sen voi föönata kuivaksi, mutta sitä ei tarvitse suoristaa. Näyttelykehässä portugalinvesikoira saa antaa työkoiramaisen, ei-hienostuneen vaikutelman. Molemmat karvatyypit trimmataan samalla lailla, ja ne ovat näyttelykehässä samanarvoisia.

Pitkäturkkinen portugalinvesikoira on kammattava huolellisesti takuttomaksi vähintään kerran viikossa ja pestävä laadukkaalla koirashampoolla ja hoitoaineella vähintään kerran kuussa. Nuorella, noin 9-18 kk ikäisellä koiralla on ns. takkuvaihe, joilloin nuoruuskarva vaihtuu aikuisturkkiin. Takkuvaiheen aikana pitkää turkkia on kammattava jopa päivittäin takkuuntumisen ehkäisemiseksi. Turkki on kammattava metallikammalla aivan ihon asti, alue kerrallaan ja jakauksia tehden, koska karva muuten huopaantuu ihon pinnasta. Turkkiin tarttuneet roskat on poistettava päivittäin, koska ne keräävät herkästi takun ympärilleen. Metallipiikkinen harja on kätevä apuväline roskien poistamisessa turkista ja turkin selvittämisessä ennen tarkempaa kampaamista.

Seura- ja harrastuskoirat trimmataan usein kokonaan lyhytkarvaiseksi muutaman kerran vuodessa, koska lyhytkarvainen turkki on helppo hoitaa, se kuivuu nopeasti uimisen jälkeen, eikä siitä lähde juurikaan karvaa. Lyhyeksi ajellun turkin kasvaminen näyttelypituuteen vie noin vuoden ajan.

Portugalinvesikoiran korvakäytävissä kasvaa karvaa, joillain yksilöillä hyvin runsaastikin. Korvakäytävässä ja korvakäytävän suulla kasvavat karvat on nypittävä säännöllisesti pois, jotta korvakäytävään pääsee ilmaa. Nyppimättä jätetyt karvat voivat muodostaa yhdessä korvakäytävän erittämän vahan kanssa tiiviin ja tulehduksille altistavan tulpan. Karvat nypitään pois sormin, muutama karva kerrallaan. Koira on totutettava tähän sille usein epämieluisaan toimenpiteeseen jo pikkupentuna.

Trimmaajia

Ilmoitus trimmausluettelossa maksaa 30 e/vuosi (sisältää ilmoituksen sekä nettisivuilla että Vesikoiramme-lehdessä) Säästöpankki FI10 4600 0010 8192 39 viite 13725. Lähetä ilmoituksesi ja kopio suoritetusta maksusta webmaster (at) vesikoirat.fi ja paatoimittaja (at) vesikoirat.fi.

Marikharon

Marita Partanen
Riuttantie 175
11910 Riihimäki
040 355 6604
marita.partanen65 (at) gmail.com

Trimmauspalvelu Jussi Hermunen

Kettutie 4 C, piharakennus
00800 Helsinki
0400 756 922
jussi.hermunen (at) dnainternet.net

  • Kaikkien rotujen trimmausta

TuusTrimm

Hannu Jääskeläinen
Sointupiha 5
04330 Lahela
040 759 2633
info(at)tuustrimm.fi
https://www.facebook.com/TuusTrimm/

  • Kaikkien rotujen trimmausta