kirjoittaja Melina Bruno-Paasisalo (ell), kirjoitettu 2014

Ruotsissa löydettiin vuoden 2012 lopulla espanjanvesikoirilla uusi hermostollinen sairaus. Neljä alle 2-vuotiasta koiraa jouduttiin lopettamaan hermostollisten oireiden takia. Oireina oli mm. jäykät ja hallitsemattomat liikkeet, hankaluudet jalkojen hallinnassa sekä virtsanpidätyskyvyttömyys. Kyseiset koirat olivat kolmesta eri yhdistelmästä.

NAD - OIREET

  • koira voi kulkea ympyrää- koiran liikkeet ovat jäykkiä (spastisia)
  • koiralla on ongelmia takajalkojensa tai muiden osien hallitsemisessa
  • koira ei pysty heiluttamaan häntäänsä
  • koira ei pysty pidättelemään virtsaa

Sairautta tutki Ruotsissa eläinlääkäri Cecilia Rohdin yhteistyössä sveitsiläisen geneetikon Cord Droegemuellerin kanssa. Sairauden todettiin taudin periytymistavan olevan autosomaalisesti resessiivinen. Tämä tarkoittaa sitä, että taudin aiheuttaa yhden geenin mutaatio. Tauti ilmenee vain, jos pentu saa molemmilta vanhemmiltaan tautia aiheuttavan geenin. Tauti periytyy siis samalla tavalla kuin espanjanvesikoirilla esiintyvä prcd-PRA-silmäsairaus.

Koira voi olla siis sairauden suhteen

  • terve: sillä ei ole perimässään tautia aiheuttavaa geeniä (kummaltakin vanhemmalta on saatu terve geeni), koira ei voi sairastua tautiin eikä voi myöskään periyttää kyseistä tautia
  • kantaja: sillä on vain yksi terve geeni ja yksi sairautta aiheuttava geeni eli se ei sairasta itse tautia, mutta voi periyttää sitä
  • sairas: koira on perinyt molemmilta vanhemmiltaan sairautta aiheuttavan geenin ja näin ilmentää sairautta eli sillä on NAD-taudin oireita

Ruotsissa on testien perusteella löydetty taudin kantajia, jotka ovat syntyneet jopa vuonna 1998. Eli kaikenikäiset koirat voivat olla kantajia. Ruotsissa suositellaan kaikenikäisten jalostukseen käytettävien koirien testausta taudin leviämisen estämiseksi.

Ruotsissa NAD-sairastavien koirien sukutauluista löytyy myös suomalaisia koiria, joten on mahdollista, että tautia esiintyy myös Suomessa. Koska tauti on uusi, ei eläinlääkäreillä ole vielä tietoa taudista ja siihen liittyvistä oireista eikä geenitestistä.. Sairauden aiheuttamat oireet on voitu sekoittaa esim. epilepsiaan tai muuhun hermostollisia häiriöitä tai esim. halvausoireita aiheuttaviin tauteihin.

Ruotsin espanjanvesikoiraklubi (Swedish Perro de Agua Español Club ) kerää kaikkialla testattujen koirien NAD-tuloksia: tuloksia voi lähettää osoitteella mia.joelsson (at) perroklubben.se.

Ohjeet NAD-testin tekemiseen tulossa