Espanjanvesikoirapentueisiin on viime aikoina syntynyt pentuja, jotka ovat väriltään nk. sinisiä tai liiloja, toisin sanoen mustan tai ruskean laimennusvärejä (diluutioita). Kyseessä on perinnöllinen ominaisuus, jota ei tiedetty rodussa olevan.

Ongelmalliseksi diluutiovärin voi tehdä siihen liittyvät turkki- ja iho-ongelmat. Epätasaisesti jakaantuneet pigmenttipaakut aiheuttavat joillekin diluutiovärisille koirille karvatupen kehityshäiriön eli follikulaarisen dysplasian muodon, jota kutsutaan CDA:ksi (color dilution alopecia).

Lisää diluutiomuunnoksesta ja CDA-sairaudesta Vesiposti-lehdessä 02/2014.

Espanjanvesikoirien jalostustoimikunnan päätös diluutiogeeni-muunnoksen esiintymisen tutkimisesta vuonna 2014
Espanjanvesikoirien jalostustoimikunta on päättänyt tukea vuoden 2014 aikana geenimuunnoksen selvittämistä rahallisesti seuraavasti.
- Jalostustoimikunta maksaa nk. diluutio-koiraksi epäillyn koiran laboratoriotutkimukset kokonaan (ei näytteenottokustannuksia, vain laboratoriokulut)
- Jalostustoimikunta maksaa nk. diluutio-koiraksi epäillyn koiran sisarten ja vanhempien laboratoriotutkimukset puoliksi (ei näytteenottokustannuksia, vain laboratoriokulut)
- Jalostustoimikunta maksaa harkinnan mukaan nk. diluutio-koiriksi epäiltyjen koirien iso/esivanhempien laboratoriotutkimukset kokonaan (ei näytteenottokustannuksia, vain laboratoriokulut)

Espanjanvesikoirien jalostustoimikunta on hakenut hallitukselta vuoden 2015 budjettiin lisärahoitusta diluutiotestauksen vuoksi. Saadun summan perusteella jalostustoimikunta tekee vuodelle 2015 erillisen päätöksen rahojen käytöstä.

Espanjanvesikoirien jalostustoimikunta suosittelee mahdollisesti diluutiogeeniä kantavien koirien testausta geenimuunnoksen varalta ennen jalostuskäyttöä. Euroopassa lisenssin diluutiogeenin testaukseen omistaa jalostustoimikunnan tietojen mukaan Laboklin-laboratorio. Testin pystyy ottamaan millä tahansa eläinlääkäriasemalla.

Jos haluat lisätietoja geenitestauksesta tai diluutiogeenistä voit ottaa yhteyttä jalostustoimikuntaan osoitteella evk.jalostus (at) vesikoirat.fi tai jalostustoimikunnan jäseneen osoittteella melina.bruno-paasisalo (at) vesikoirat.fi (huom! Vesipostissa 02/2014 sähköpostiosoite väärin).