Aistit tehokäyttöön

Se että päädyin IT-alalta homekoirayrittäjäksi on lopulta monen sattuman summa. Enhän ollut koiraihminen ja enkä ajatellut meille koskaan tulevan koiraa. Kumminkin, espanjanvesikoira Easy tuli meille ja koirainnostus alkoi. Nyt teen ansiotyötä koirien parissa.

Koiran kanssa luonto tuli tutuksi ja jonkun ajan päästä löysin itseni opiskelemassa ympäristöalaa ja aloin miettiä voisiko koiraa käyttää esim. ympäristömyrkkyjen paikantamiseksi näytteenoton helpottamiseksi. Apuja asiaan oli hankala löytää ja opettajani suositteli Kannuksen maatalousoppilaitosta, jossa oli alkamassa homekoiraohjaaja-koulutus. Siellä voisi saada pätevää oppia hyötykoiran kouluttamiseksi. Selvisimme Easyn kanssa pääsykokeista ja heti ensimmäisellä viikolla minulle valkeni, että tässähän voisi olla oikeasti minulle ammatti. Nykyään ammatti voi tarkoittaa yrittäjäksi ryhtymistä, mutta se ei tuntunut esteeltä. Ympäristöalalla on nykyisin kovin vähän palkanmaksajia, mutta kiinteistöjen omistajissa on suuri yksityinen asiakaskunta. Edellytyksenä on tietysti että tutkinta on luotettavaa ja hinnaltaan kustannustehokasta.

Helpon alun jälkeen koulutuksessa pikkuhiljaa käytännössä selvisi, että rakennushomeen etsintä ammattimielessä ei todellakaan ole helpoimmasta päästä. Kantarelli haisee aina suunnilleen samalta mutta rakennuksen rakenteissa vaurioita aiheuttavia homelajikkeita on paljon, ne elävät omaa elämäänsä muuttuen; uusia lajejakin syntyy. Välillä mikrobikasvusto on lepotilassa ja jossakin vaiheessa se alkaa tuottaa ravinteiden puuttuessa toksiineja (myrkkyjä).

Useimmat koirarodut sopivat periaatteessa etsintätyöskentelyyn, jos muutoin motivaatio on kohdallaan. Ei kumminkaan ole sattumaa miksi esim. viranomaiset ja tullit käyttävät tiettyjä koirarotuja. Heillä on pitkä kokemus ja näkemys siitä mitkä koirarodut ovat hyvin koulutettavissa etsintätyöskentelyyn. Espanjanvesikoiraa ei Suomessa taida olla viranomaiskäytössä, mutta Espanjan tullissa kuuleman mukaan olisi espanjanvesikoiria käytössä. Rodunomainen nopea oppiminen ja päättelykyky ovat varmasti eduksi homekoiratyössä. Koirille opetetaan koulutusvaiheessa vain tärkeimmät homelajit. Nämä lajit ovat tyypillisiä kosteusvaurioituneissa rakenteissa. Lajeja opetetaan koiralle n. 12-20 kpl. Homeet kumminkin esiintyvät usein sekakasvustona. Yleensä riittää että koira tunnistaa vauriokohdasta yhdenkin lajin. Pikkuhiljaa koira alkaa työssään yhdistellä asioita ja oppii tuttujen hajujen yhteydessä olevia harvinaisempienkin lajien hajuja.

Koulutuksen alussa koiralle rakennetaan ”moottori”. Sen täytyy innostua kosteusvaurioista ja mikrobeista niin paljon, että se tosiaan puskee, vaikka seinän läpi haistaessaan vauriokohdan. Easyn moottori lopahti koulutuksen puolivälissä niin paljon, että koiran motivointi asiaan piti aloittaa alusta. Koulutus oli ollut pitkälti kätköjen etsimistä. Turhautumisen syynä saattoi olla se, että rakennuksissa oli itsessään mikrobivaurioita. Koira alkoi haistaa niitä, eikä enää ymmärtänyt, miksi niistä ei palkattu – tarkoituksenahan oli löytää pelkkä kätkö, esimerkiksi rakenteisiin piilotettu homeinen tikku tai tapetinpala. Motivaatio-ongelma saatiin lopulta kuntoon. Siinä auttoi varmasti sekin, että samoihin aikoihin meille otettiin toinen täysikasvuinen uros, fieldspanieli Paavo. Muutaman kerran koirat pääsettiin yhtä aikaa etsimään ja molemmille tuli mahdoton kiire löytää ensimmäiseksi. Samaten toisen harjoitellessa, toinen koira on aivan pitelemätön malttamattomuudessaan.

Easy teki koulutuksen jälkeen alkuvuoden 2012 harjoittelukeikkoja ”aidoissa olosuhteissa”. Paavo pääsi niille mukaan alusta alkaen. Liiketoiminnallisen yrittämisen aloitimme saman vuoden juhannuksen jälkeen. Harjoittelukeikoista asti koirat ovat olleet pitkälti samaa mieltä kohteissa olleista hajuista ja hajuttomuuksista. Koirien koulutus ja luonteet poikkeavat kumminkin toisistaan. Paavo-spanielin hajuaisti tai ainakin tapa käyttää sitä vaikuttaa tehokkaammalta. Silti Easyn osumatarkkuus on kymmeniä senttejä, mikä onkin koiran vahvuus. Ehkäpä sitten haittapuoleksi on laskettava että Easy hakee hyvin pienetkin hajut. Tosin pahasti altistuneille asukkaille nämäkin voivat olla liikaa. Paavo haistaa hajun kauempaa mutta selkeästi hakee Easyä isompia vaurioita. Paavo ilmaisee haukkumalla ja murisemalla, äänen voimakkkuus ja raivokkuus auttavat arvioimaan löydetyn hajun määrää. Hammastakin on hajulle välillä vilauteltu. Haukkuminen käy hyvin ilmaisuksi perushiljaiselle Paavolle, mikä olisi mahdoton ajatus äänekkäällä vesikoira Easyllä.

Espanjanvesikoiran oma-aloitteisuus on ollut eduksikin. Eräässä kohteessamme Easy ulko-ovelle mennessään karkasikin yhdelle ikkunanalle ja teki ikkunapellin nurkkaan ilmaisun. Tämä vakuutti tilaajan niin että tilasi koko taloyhtiöön ulkovaipan haistelun. Tämä ei ollut ”tuettu” ominaisuus, sillä rakennuksen ulkopuolella on mahdottomasti kaikenlaista hajua maaperästä lähtien. Koira ehdittiin kumminkin pikakouluttaa ja tulokset olivat hyviä. Samoja kohtia rakenteista löytyi niin ulko- kuin sisäpuoleltakin haisteltuina.

Haasteita etsintätyöhön sisätiloissa tuo espanjanvesikoiran temperamenttisuus ja räjähtävyys. Vesikoiran etsintätyöskentely ei ole aina niin tasaista kuin monilla virkaveljillänsä. Kun koira on keskittynyt hajuun, sen työturvallisuus on ollut vaarannettuna. Easyltä tuntuu toisinaan häviävän näkökyky, kun se saa selkeän vainun. Koiralle sopiva rakennuskypärä olisi ollut monta kertaa tarpeen. Asunnoissa piilee toisinaan erilaisia vaaratekijöitä, jotka täytyy tunnistaa etukäteen. Vaaralliset sähkökytkennät, paikat joista koira voi pudota, myrkyt ja naulaiset laudat ovat tyypillisimpiä riskipaikkoja. Tällaista huonetta ei aina voida tarkastaa tai koira on pidettävä kytkettynä. Homeille altistumista ei kumminkaan pidetä todennäköisenä. Kohteet ovat tavallisia asuttuja asuntoja ja koira on niissä vain lyhyen aikaa. Selkeitä homekohteita tai avattuja seiniä, joista vaurio on jo näkyvissä, on turha koiralla tarkastaa. Avatun homerakenteen päästöt voivat olla satakertaisia ja tällaisessa tilassa ei pitäisi muutenkaan oleskella. Myöskään vajaakuntoisen koiran kanssa ei työskennellä. Suurimmat riskit altistukseen voivat aloittelevalla ohjaajalla ollakin harjoitushomeiden varomaton käsittely. Tämän takia alalle kannattaakin hankkia kunnon koulutus.

Tärkein osa homekoiraohjaajan työskentelyä etsintävaiheessa on koiran tulkitseminen. Koirat tuntuvat hakevan homeenhajua jo märistä rakenteista. Kätköihin verrattuna oikeat etsinnät ovat huomattavasti haasteellisempia. Vuosikymmeniä muhinut yläpohjan ongelma saattaa haista kauttaaltaan asunnossa. On tavallista että asunnossa on vielä useita erillisiä hajulähteitä. Silloin kun asunto haisee jo asukkaidenkin nenään, tarkkoja ilmaisuja voi olla hankala tehdä. Ilmalämpöpumput ja erilaiset lämmöntalteenottojärjestelmät tuovat lisähankaluuksia ongelmien paikallistamiseen.

Kahdella homekoiralla tekemämme tarkastus vie aikaa yleensä haastatteluineen tavallisesti 1,5-2 tuntia. Varsinainen koiraetsintä vie tästä ajasta n. 15 min/koira riippuen kiinteistöstä. Asiakkaan odotukset voivat olla suuret. Usein halutaan hyvinkin tarkasti tietää missä vika, miten korjataan jne. Aina ei kumminkaan ole mahdollisuutta kertoa edes mistä haju on peräisin, vain mistä koira haistoi sen. Tämän vuoksi käytössäni on teknistä apuvälineistöä koiraetsinnän tukena. Lämpökameran ja paine-eromittausten avulla saadaan jo heti selville oliko koiran löytämä haju ilmavuotoa rakenteista tai ulkopuolelta. Tarkastuksen hinta omakotitalossa on tällä hetkellä meillä noin 250-300 euroa.

Useimmiten tarkastuksen syynä ovat haju- ja terveyshaitat. Hometaloista puhutaan ja kirjoitetaan paljon. Vaikka kokeneet koirat löytävät toisinaan monta ongelmakohtaa, välttämättä kyse ei ole ns. homepommista. Asteikkoa tällaisen ja puhtaan ihannerakennuksen välillä on runsaasti. Asuntokaupoissa koirien käyttö alkaa olla lisääntymään päin. Kun kaupankäynti on nyt hitaampaa, ostajalla on aikaa tutkituttaa asunto tarkemmin. Tämä onkin viisaasta, sillä joskus uudet asukkaat ovat joutuneet tilaamaan homekoiran jo seuraavalla viikolla. Vikojen osoittaminen ja mahdollinen kaupanpurku on hidas ja kallis prosessi. Koirat löytävät usein päällepäin näkymättömiä vikoja ja hyödyllisempää onkin teettää koiratarkastus jo ennen kuntotarkastusta. Näin jää koirien löytämien hajujen analysoimiselle ja ostopäätöksen harkinnalle aikaa. On arvioitu että yli 50% omakoti- ja rivitaloissa on korjausta vaativia kosteusvahinkoja. Pikaista korjausta on vailla joka neljäs omakotitalo.

Teksti ja kuvat

Jyrki Äikäs